O expanzích se Simonou Kijonkovou ze Zásilkovna.cz

Simonu Kijonkovou, naši garantku Expansion Summit jednu z nejúspěšnějších žen českého e-commerce, vám už jistě nemusíme představovat. Popovídali jsme si s ní třeba o tom, jaké jsou rozdíly mezi jednotlivými trhy a jak firma pozná, že je ten pravý čas expandovat.

Simony jsme se zeptali, kdy je vhodný moment expandovat, na základě čeho se rozhoduje ona sama. Podle jejího názoru je v e-commerce velmi důležitá rychlost, proto radí to s analýzami nepřehánět, konkurence nespí. Samozřejmě záleží na produktu. Jsou kategorie, kde je trh jak u nás, tak v zahraničí složitější. A vyprávěla nám i o úspěchu na zahraničních trzích, na které klient vtrhnul bez předchozí analýzy.

Pokud chcete expandovat, neanalyzujte zahraniční trh příliš dlouho, může Vám ujet vlak!

Simona připomíná, že před každou expanzí je velmi důležité přezkoumat právní předpisy a další pravidla v konkrétní zemi. Je potřeba si uvědomit rozdíly prodeje v a mimo Evropskou unii. S klienty Simona řešila velké právní těžkosti například v Rumunsku nebo na Ukrajině. Pak rychle otestovat, jak by to mělo fungovat a začít. Stejně jako v České republice je ale nutné v každé další zemi nabízet kvalitní službu a zákazníka nalákat na dobrou cenu, rychlé doručení nebo jinou přidanou hodnotu.

České módě se daří na východě. Zajímavé trhy jsou třeba Rumunsko nebo Maďarsko.

Simona nedoporučuje pro expanzi konkrétně žádnou zemi. Prozradila nám ale, že třeba v Polsku, Německu a Anglii se aktuálně velmi dobře daří firmám se zbožím na zakázku jako jsou třeba designové tapety. V Rumunsku a v Maďarsku se teď daří české módě. Na východě obecně se daří oblečení, mobilům a elektronice.

Polsko je velmi náročný trh.

Tak je pravda, co se šušká. Polsko je velmi náročný trh. Simona nám potvrdila, že mnoho silných značek se rozhodlo z Polska stáhnout, protože se jim tam dlouhodobě nedařilo. Poptávka silně kolísá a tlak na cenu je obrovský.

Simonin Expansion Summit si nenechte ujít a před ním sledujte určitě i událost na facebooku TU. Pokud Vás (nejenom) Simona zaujala, chcete se dozvědět víc a ještě nemáte lístky, stačí kliknout SEM.

Celý rozhovor si můžete poslechnout tady:

Autor: Jan Kalianko

Hlavní pořadatel Czech On-line Expo, E-shop konzultant, E-shop kouč, autor E-shop knihy a provozovatel E-shopTUBE či E-shop klub.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *