Videa z workshopů a přednášek #ESS17

V poslední době se nám v e-mailové schránce množí dotazy, zda budou videa z workshopů po akci k dispozici. Někdo by je chtěl zdarma, jiný by je klidně koupil.

Abychom předešli domněnkám a dohadům, chceme dopředu jasně deklarovat, jak to s videi bude.

Jak videa chápeme

Videa jsou pro nás přínosem, ale také nutným zlem. Na jednu stranu je jejich tvorba velmi drahá (částka nemá daleko k 6-ti ciferné sumě), proto by dávalo smysl je dále prodávat a vydělat alespoň na jejich tvorbu. Na stranu druhou je považujeme za zlo, které zabíjí české konference ve velkém.

Je strašně moderní videa publikovat, ale díky velkému množství akcí v ČR se projevuje trend, že lidé na ně přestávají jezdit a raději si počkají na videa. A to my nechceme. Na rozdíl od „čekačů“ a „šetřílků“ si uvědomujeme, že když nebude dostatek posluchačů na konferenci, nebude dostatek peněz na tvorbu kvalitního obsahu a tím se brzy dostaneme do spirály – nejsou peníze > uděláme malinko horší program > o to méně návštěvníkům se bude akce líbit > bude opět méně peněz > uděláme zase o malinko horší program… A tak se dostaneme do začarovaného kruhu, tedy spíše spirály, kdy skončíme jako podprůměrná akce, jako některé jiné konference, které tu jsou roky a jejich úroveň už dávno není valná.

Videa ano, ale jako připomenutí

Videa nikdy nemohou nahradit atmosféru akce. To všichni víme. Nicméně my je chápeme tak, že je to zejména servis pro naše návštěvníky. Ne vždy vše důkladně pochytíte či si správně poznačíte. A nebo ještě častěji už za půl roku myšlenky nedáte dohromady tak, jako když jste slyšeli přednášku včera. A proto chceme videa pro naše účastníky mít a tvořit je, i když to není levné. Mají pak možnost se i po delší době podívat na přednášky a připomenout si potřebné. Je to tak podle nás správné.

Co letos budeme natáčet

Letos můžeme program konference rozdělit na dvě části – školení/workshopy a přednášky. Mezitím co workshopy a školení natáčet nebudeme – jsou velmi individuální, je na nich dostatek času, aby si lidé psali poznámky, a protože jich běží mnoho najednou, tak zajištění natáčení je technicky a finančně velmi náročné – tak přednášky natáčet budeme. Uděláme stejně jako v loňském roce klipy z jednotlivých přednášek, panelovek i případovek.

Pro koho videa budou

Videa z přednášek můžeme slíbit, stejně jako loni,všem účastníkům akce. Dostanou přístup pod přihlašovacími údaji (jméno a heslo) v našem video rozhraní. Přístup k videím bude v ceně konference – tedy zdarma.

Pak je tu druhá skupina. Loni byla možnost si videa po akci koupit za symbolickou cenu. Nebylo to kvůli zisku, ale abychom tvorbu záznamů zaplatili a hlavně abychom dostali zajímavé informace mezi e-shopaře. Dokonce na Vánoce jsme dali na 10 dnů přístup k videím všem a zdarma!

Letos to ale bude jiné. Videa aktuálně neplánujeme poskytnout k prodeji. Jejich financování je zajištěno a jsme si vědomi toho, že bychom se stali jen „další akcí, kam se nechodí a pak se jen koupí videa„. To nechceme!

Jsme prestižní česká konference pro e-shopaře a tak to zůstane! Nebudeme snižovat naše kvality, protože jak už jsme popsali výše – nevedlo by to ke zvyšování kvality, ale jen jejímu snižování. A to dopustit nechceme.

Jít tedy na #ESS17 nebo nejít

Nebudeme nikoho nutit. Pokud se vám program zamlouvá, přijďte. A doporučujeme dlouho neváhat. Ke dni vydání tohoto článku (10.2.2017) máme prodáno již 76 % všech vstupenek na akci, které jsou k dispozici. Takže pokud to myslíte vážně a jen čekáte, tak moc času není.

Stejně tak pokud čekáte na videa, tak předem upozorňujeme, že na 90 % veřejně k zakoupení jako loni nebudou a není vhodné se na to spoléhat.

 

Váš názor na videa z konferencí rádi uvítáme v komentářích pod článkem. Vidíte to podobně nebo zcela naopak? Řekněte nám to!

Autor: Jan Kalianko

Hlavní pořadatel Czech On-line Expo, E-shop konzultant, E-shop kouč, autor E-shop knihy a provozovatel E-shopTUBE či E-shop klub.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *